KFT-K JEGYZETT TŐKÉJE

Bár maga a törvény 2014. március 15-től írja elő, hogy kft-t már csak 3 millió forint jegyzett tőkével alapítható, úgy gondolom, hogy nem árt időben foglalkozni a témával, hiszen a már működő cégeket is érinti a változás.

 

Az új Ptk.-t 2013. február 11-én fogadta el a Parlament, ami a cégformák minimális tőkekövetelményei tartalmazza.

Egyelőre, ami biztos az az, hogy jövő év március 15-e után új vállalkozás, Kft formában, már csak 3 millió forint jegyzett tőkével alapítható, valamit az, hogy a minimum tőke elvárásnak a korábban, kevesebb jegyzett tőkével alapított Kft-knek is meg kell felelniük.

 

1997. előtt 1 millió forint tőkével lehetett Kft-t alapítani. Ezt az összeget az Országgyűlés 1997-ben 3 millió forintra módosította. 2006-ban egy jelentős csökkenéssel a tőke minimuma 500 ezer forintra változott.

 

A tervezet szerint a meglévő vállalkozásoknak lesz elegendő idejük arra, hogy a törvényi előírásnak megfelelően felemeljék a jegyzett tőkéjüket a 3 millió forintra. A terv szerinti határidő: 2016. március 15.

 

A statisztikai adatok szerint 389 ezer működő Kft-ből több mint 194 ezer érintett a tőke emelésével kapcsolatban.

A tőkekövetelmények emelkedése jelentős terhet jelenthet sok vállalkozás számára, ugyanakkor a szabály változásával tisztulási folyamat is várható a piacon, hiszen csak azoknak lesz érdekükben a tőkeemelés, akik valójában is tevékenységet végeznek és azt továbbra is akarják folytatni.

 

A meglévő vállalkozások számára a tőkeemelésre több lehetőség is nyitva áll, ezek a következők:

  • pénzbefizetéssel
  • apport átadásával
  • tőketartalékból
  • eredménytartalékból
  • tagi kölcsönből
  • barterváltóval

 

A tervezet szerint a vállalkozásoknak sem illetéket, sem közzétételi költségtérítést nem kell majd fizetniük a változás cégbíróság felé történő bejelentése során abban az esetben, ha a változásbejegyzési kérelemben a kötelező változásokon kívül már nem szerepel.