Ingatlan ÁFA bejelentés 2015

A lakóingatlan értékesítésére választott áfa-fizetési kötelezettség alóli kilépés kivételes lehetősége 2015. február 28-áig

Ingatlanokkal foglalkozó, azokkal kereskedő, bérbeadó vállalkozások lehetőséget kaptak korábban beadott ÁFA nyilatkozatuk utólagos módosítására. A 2015. február 28-i (2015. március 2) határidő 2015. január 1-i visszamenőleges hatályú lesz.

Forrás: NAV

2014. évi SZJA bevallás

A NAV idén is, mint már a korábbi években megszokhattuk, az elektronikus bevallást beküldő magánszemélyek már elküldte a tájékoztatást a 2014. évi SZJA bevallás menetéről (amit ezúton is köszönünk nekik!).

 

Az egyéni vállalkozóknak elég szoros menetrenddel kell számolniuk, hiszen nekik a bevallás beadásának határideje FERUÁR 25.

Tényleges tulajdonos azonosítása

Szeretném felhívni a figyelműket arra, hogy az év végéig a pénzintézetek, önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak bekérik az ügyfelektől a tényleges tulajdonosi nyilatkozatokat a pénzmosás elleni törvény előírásainak megfelelően.

A fenti azonosítás a 2007. évi CXXXVI. törvény 11§. (6) bekezdése és a 42 §. alapján történik.

Az azonosításra fennálló határidő 2014. december 31, sajnos személyesen kell megjelenniük az érintetteknek emiatt a pénzintézetekben, önkéntes pénztáraknál.

Számlázó programok és online számlázó rendszerek bejelentése

A számlázó programok és online számlázó rendszerek használatához kapcsolódó, 2014. október 1-től teljesítendő bejelentési kötelezettségről

A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014 (VI.30.) NGM rendelet 2014. október 1-től hatályos 11. és 13. §-a alapján az adóalany köteles az általa használt, illetve a használatból kivont számlázó programot és/vagy online számlázó rendszert az adóhatósághoz bejelenteni.

Reklámadó 2014

Egy újabb feladat, ami mellett nem lehet / nem tudunk elmenni egy fejbiccentéssel, hogy ez minket biztosan nem érinthet. Merthogy igen!

Bár a törvény elsősorban a reklámszolgáltatók megsarcolását célozta meg, tulajdonképp mindenki az alanyává válhat, ha nem jár el kellő körültekintéssel!

Az alábbiakban összefoglalom, hogy mik azok a tényezők, melyekre a jövőben oda kell figyelnie minden vállalkozásnak, amelyik bármilyen formában kapcsolatba kerül reklámmal.

Tájékoztató SZJA 2013

2013. ÉVI SZJA BEVALLÁS

 

Először is Mindenkinek szeretnék Nagyon Boldog és Sikeres Új Évet Kívánni!

 

Bár még csak január 4-e van, ráadásul szombat!, meg kellett állapítanom, hogy a NAV idén sem tétlenkedett. Az elektronikus bevallást beküldő magánszemélyek már meg is kapták a tájékoztatást a 2013. évi SZJA bevallás menetéről (amit ezúton is köszönünk nekik!).

 

KFT-K JEGYZETT TŐKÉJE

Bár maga a törvény 2014. március 15-től írja elő, hogy kft-t már csak 3 millió forint jegyzett tőkével alapítható, úgy gondolom, hogy nem árt időben foglalkozni a témával, hiszen a már működő cégeket is érinti a változás.

 

Az új Ptk.-t 2013. február 11-én fogadta el a Parlament, ami a cégformák minimális tőkekövetelményei tartalmazza.

ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS 2013

Már egy hét sincs az új tanév kezdetéig. Ezt az időt az iskoláskorú gyerekesek többsége az iskolába szükséges eszközök beszerzésére fordítják. Ezeknek a terheknek az enyhítésére a munkáltató, kedvező adózás mellett, nyújthat támogatást a szülők részére.

A korábbi években is szerepelt az iskolakezdési támogatás az adható Cafeteria elemek között. Azonban 2013-tól jelentős változások következtek be a támogatás rendszerében.

FIGYELEMFELHÍVÁS, CÉGMÓDOSÍTÁS!

Ezúton szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 2013. február 01-ig gondoskodni kell az alábbi cégadatok benyújtásáról és bejegyeztetéséről a Cégbíróság felé, ezért érdemes mindenkinek megkérdezni az ügyvédjét, aki a céggel kapcsolatos ügyeit intézi, hogy ezzel kapcsolatban van-e teendője.

Ahol 2012 március 01-ét követően volt cégmódosítás, ott már ennek megfelelően kellett a változásokat beadni a Cégbíróság felé.

A bejelentendő adatok a következők:

Oldalak